Καφές ,ένα πολυδιάστατο συστατικό

MrOferto
Καφές, μια λέξη που η αναφορά μας σε αυτή μας παραπέμπει σχεδόν αποκλειστικά στο ρόφημα ,δίχως να μας περνά από το μυαλό η ανάμειξή του σε συνταγή φαγητού. Έχετε σκεφτεί ποτέ πραγματικά τις δυνατότητές που έχει αυτός ο καρπός , ο σπόρος που η παρουσία του και μόνο σε ένα πιάτο προσδίδει αυτομάτως μια άλλη νότα, μια πινελιά που μπορεί να το κάνει να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα .Τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του ,η ποιότητα, η οξύτητα και η πικρή γεύση τον καθιστούν ιδανικό συμπλήρωμα σε γλυκά και χαρίζουν μοναδική προσωπικότητα στα αλμυρά πιάτα, σε τελική ανάλυση τι θα ήταν το τιραμισού χωρίς τον εσπρέσο ή steak sandwich χωρίς το μαρινάρισμα με τον εκπληκτικό συνδυασμό εσπρέσο-σοκολάτα.
Καφές ,ένα πολυδιάστατο συστατικό

Η στροφή στο αλμυρό

Έχετε μήπως παρατηρήσει πόσο έχουν αυξηθεί τα αλμυρά πιάτα με κρέας στο μενού που περιλαμβάνουν τον καφέ στα συστατικά τους ή μόνο σε εμένα έχει υποπέσει στην αντίληψή μου, ζούμε σε μια κοινωνία η οποία προχωράει εξελίσσεται και είναι πρόθυμη να δοκιμάσει νέα πράγματα που την ελκύουν και είναι άξια αναφοράς και στο τέλος άμα αξίζει γιατί όχι να το υιοθετήσει. Όσοι το τολμούν ποντάρουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καφέ και στην ένταση της γεύσης του. Έχοντας πει αυτά πάμε να δούμε μερικές νόστιμες συνταγές που ανταποκρίνονται στα παραπάνω εκεί όπου κυριαρχεί η γεύση του καφέ.

Κυρίως πιάτο-πρώτο

Ένα εύκολο και γρήγορο στην προετοιμασία πιάτο με χρόνο αναμονής τις 1-2 ώρες είναι το μοσχάρι κοκκινιστό με σάλτσα εσπρέσο-σοκολάτα. Κάτι σημαντικό για αυτό το πιάτο ίσως είναι το κομμάτι κρέας που θα επιλεχθεί (συνιστώ σπάλα κομμένη σε χοντρά κομμάτια) . Ξεκινώντας λοιπόν, σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας στο οποίο έχουμε προηγουμένως προσθέσει αλάτι πιπέρι, μόλις αυτό πάρει χρώμα το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί και εν συνεχεία σοτάρουμε τα λαχανικά μας, προσθέτουμε πράσο τσίλι σκόρδο και σβήνουμε με κρασί. Έπειτα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το κρέας τα μπαχαρικά το αλατοπίπερο και καλύπτουμε με ζωμό μοσχαριού όπου αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας αφήνοντας για άλλα 50 λεπτά. Τέλος ρίχνουμε τον εσπρέσο και την σοκολάτα ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει βράση. Σερβίροντας τοποθετούμε τον πουρέ που έχουμε προετοιμάσει στο πιάτο και επάνω βάζουμε το κρέας με τα λαχανικά και την σάλτσα.

Κυρίως πιάτο-δεύτερο

Μια εναλλακτική ισάξια με την πρώτη είναι το steak sandwich μαριναρισμένο με μελάσα και εσπρέσο. Για την εκτέλεση έχοντας δημιουργήσει την μαρινάδα τοποθετούμε μέσα σε αυτήν το steak και το αφήνουμε εκεί για 20 λεπτά. Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και βάζουμε πάνω το κρέας από 5 έως 8 λεπτά ενώ παράλληλα σε τηγάνι που έχουμε αφήσει να κάψει περνάμε τις πατάτες μέχρι να ροδίσουν ,προσθέτουμε το σκόρδο αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μυρωδικά. Σερβίρουμε τοποθετώντας στην βάση το φρυγανισμένο ψωμί, επάνω τις πατάτες και τέλος το κρέας κομμένο σε κομμάτια.

Γλυκό

Πολύς κόσμος έχει συνδέσει την γλυκιά έκδοση του καφέ με το τιραμισού εδώ όμως θα πάμε με κάτι πιο πρωτοποριακό και αυτό είναι το ρυζόγαλο μόκα με τον ελληνικό καφέ και κρέμα Dulcey. Αφού έχουμε ζεστάνει την κρέμα μαζί με τον ελληνικό καφέ και ανακατεύοντας την καλά , σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά βγάλει τα αρώματα του ο καφές. Την περνάμε από μια πολύ ψιλή σίτα ώστε να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του καφέ και έπειτα σε κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα την ζάχαρη και την βανίλια και αφήνουμε να πάρουν μια ελαφριά βράση. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 18 λεπτά, όταν απορροφήσουν τα υγρά αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε κρέμα γάλακτος. Φορμάρουμε σε σκεύος της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.




« ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ Κετογονική δίαιτα »