Γυαλιά ηλίου: Γιατί είναι σημαντικά

MrOferto
Φορώντας γυαλιά ηλίου προστατεύετε καθημερινά τα μάτια σας από τις ακτίνες UVA και UVB, που έχουν και οι δύο τη δυνατότητα να τα βλάψουν σοβαρά. Εάν δεν φοράτε γυαλιά ηλίου, βάζετε τα μάτια μας σε κίνδυνο για τις ακόλουθες καταστάσεις:
Γυαλιά ηλίου: Γιατί είναι σημαντικά

Ηλιοκαμένα μάτια

Κατά μία έννοια, τα μάτια σας μπορεί να καούν από τον ήλιο. Δυστυχώς αυτό είναι πράγματι αλήθεια, η πάθηση είναι γνωστή ως φωτοκερατίτιδα και επηρεάζει τον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα και προκαλείται όταν το μάτι σας εκτίθεται σε ακτίνες UV. Υπάρχει ένα είδος φωτοκερατίτιδας που ονομάζεται χιονοτύφλωση η οποία μπορεί να επηρεάσει περιστασιακά τους ορειβάτες.

Τα συμπτώματά σας θα επιδεινωθούν όσο περισσότερο εκτίθεστε στην υπεριώδη ακτινοβολία. Πόνος, ερυθρότητα, οίδημα, ευαισθησία, θολή όραση, πονοκέφαλοι και (μερικές φορές) παροδική απώλεια όρασης είναι μερικά από τα συμπτώματα. Ευτυχώς, τα μάτια συνήθως αναρρώνουν μόνα τους σε λίγες ημέρες. Πρέπει να βγάλετε τους φακούς επαφής σας (αν φοράτε), να αποφύγετε τον ήλιο και να παραμένετε σε περιοχές με χαμηλό φωτισμό όσο το μάτι σας αναρρώνει. Για ανακούφιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψεύτικα δάκρυα, ένα δροσερό πανί και οποιαδήποτε φάρμακα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας.

https://pixabay.com/photos/adult-blur-close-up-eye-face-girl-2179093/


Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια ασθένεια που προκαλεί σταδιακή θόλωση του φακού του ματιού. Μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης του ματιού στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, ο καταρράκτης μπορεί να κάνει την όρασή σας θολή και να έχει κίτρινο ή καφέ χρώμα. Ο καταρράκτης παρατηρείται συχνά στους ηλικιωμένους, αλλά ακόμη και όταν ένα άτομο είναι αρκετά νέο, η παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Τέλος σημαντικό είναι να προσθέσουμε ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας διαταραχής που επηρεάζει την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς και οδηγεί σε απώλεια ή παραμόρφωση της όρασης. Θα πρέπει πάντα να φοράτε έξω γυαλιά ηλίου, καθώς ο κίνδυνος βλάβης του αμφιβληστροειδούς αυξάνεται όσο περισσότερη υπεριώδης ακτινοβολία εκτίθενται στα μάτια σας.

Οδηγίες για τη χρήση γυαλιών ηλίου


  1. Επιλέξτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν τουλαχιστον το 99% της ακτινοβολία UVA και UVB. Μεγάλες Ακαδημίες Οφθαλμολογίας συνιστούν να αγοράζετε πάντα γυαλιά ηλίου με αυτό το χαρακτηριστικό. Επιπλέον, αναζητήστε γυαλισμένους φακούς που είναι ανθεκτικοί στην κρούση και πολωμένοι.

  2. Φορέστε γυαλιά ηλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μερικοί άνθρωποι φορούν τα γυαλιά ηλίου τους αποκλειστικά γύρω στο μεσημέρι, επειδή λανθασμένα πιστεύουν ότι τότε ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος. Στην πραγματικότητα, όμως μελέτες έχουν δείξει ότι ο ήλιος είναι δύο φορές πιο επιβλαβής για τα μάτια το πρωί και αργά το απόγευμα..

  3. Θυμηθείτε ότι οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν τα μάτια σας όταν αντανακλώνται από αντικείμενα. Το Vision Council (μια μη κερδοσκοπική εμπορική ένωση για κατασκευαστές και προμηθευτές της οπτικής βιομηχανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες) ισχυρίζεται ότι το χιόνι και το νερό αντανακλούν έως και το 85% της UV ακτινοβολίας και έως και το 100% των ακτίνων UV αντίστοιχα. Φροντίστε λοιπόν να φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας αν θέλετε να χαρείται έξω μία ηλιόλουστη ημέρα.

  4. Ακόμη και το χειμώνα, ο ήλιος μπορεί να είναι επιβλαβής. Μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου σας απλώς και μόνο επειδή έχει κρύο έξω. Μια ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα μπορεί να είναι πολύ επιβλαβής για τα μάτια σας, ειδικά αν υπάρχει χιόνι στο έδαφος.

https://pixabay.com/photos/winter-girl-snow-woman-young-woman-6201730/


Συμπεράσματα

Τα γυαλιά ηλίου δεν αποτελούν μόνο ένα αξεσουάρ που συμπληρώνει το στυλ του κάθε ατόμου αλλά έχει μια πολύ βαθύτερη σημασία. Την προστασία των ματιών μας! Γι’ αυτό κάθε φορά που βγαίνετε έξω ανεξαρτήτως ώρας και εποχής είναι απαραίτητο να φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας.


« ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΨΗΤΕΣ 8 Τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το αβοκάντο εκτός από την παρασκευή γουακαμόλε »