Όταν οι γλυκοπατάτες ψήνονται με αυτόν τον τρόπο, γίνονται τραγανές εξωτερικά και πολύ μαλακές εσωτερικά. Αν αποφασίσετε να τις ξεφλουδίσετε (όπως σας προτείνω) απλά λιώνουν στο στόμα σας.
Οι γλυκοπατάτες είναι ένα λαχανικό παραγωγής ενέργειας! Είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Περιλαμβάνουν επίσης πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού μας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με μελέτες, οι γλυκοπατάτες έχουν πολύ καλή επίδραση στο στομάχι, τον εγκέφαλο, τα μάτια και την υγεία του ανοσοποιητικού. ‘Αλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα αντιοξειδωτικά στις γλυκοπατάτες μπορεί να προσφέρουν προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου. Συμπέρασμα? Είναι ΤΟΣΟ νόστιμες και ΤΟΣΟ υγιεινές! Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να τις αποκλείσετε από τη διατροφή σας.
Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να καταναλώσετε ψητές γλυκοπατάτες. Ταιριάζουν σχεδόν σε κάθε γεύμα ακόμη και στο πρωινό! Ακολουθούν μερικές ιδέες για να εντάξετε τις ψητές γλυκοπατάτες στη ρουτίνα σας:
Σερβίρεται με αυγά. Οι γλυκοπατάτες μπορούν να καταναλωθούν μόνες τους ή να συνδυαστούν με τα αυγά για να φτιάξετε ένα απολαυστικό πιάτο, όπως ένα πιάτο πρωινού που εξισορροπεί τις ορμόνες.
Ως επικάλυψη σαλάτας. Συνοδέψτε τις σαλάτες σας με ζεστές (ή κρύες) ψητές γλυκοπατάτες! Και ακόμη καλύτερα κρουτόν γλυκοπατάτας!
Ως σνακ. Μπορείτε να ξαναζεστάνετε τις ψητές γλυκοπατάτες στο φούρνο για ένα σνακ, αλλά και κρύες, κατευθείαν από το ψυγείο, ανάλογα τα γούστα. Ρίξτε τις έτοιμες γλυκοπατάτες σας σε ένα ταψί με αυγά για επιπλέον φυτικές ίνες.
Στη σούπα. Όταν δεν ξέρετε τι να φτιάξετε μπορείτε απλά να προσθέσετε στη σούπα τα υπόλοιπα ψητά λαχανικά μαζί φυσικά με τις ψητές γλυκοπατάτες.
https://pixabay.com/photos/sweet-potato-potato-nutrition-food-4378027/
Ξεφλουδίστε και κόψτε τις γλυκοπατάτες σας σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια. Για να βεβαιωθείτε ότι θα ψηθούν όλα μαζί, προσπαθήστε να τις κόψετε περίπου στο ίδιο μέγεθος. Αφού τις κόψετε σε κύβους τοποθετήστε τες σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε λάδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε. Μεταφέρετε σε ταψί. Αν θέλετε να κάνετε τον καθαρισμό πιο εύκολο, μπορείτε να στρώσετε στο ταψί μια λαδόκολλα. Ψήστε για 30 με 45 λεπτά στους 200 °C. Αφού τις βγάλουμε από το φούρνο, τις δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο αλάτι.
https://unsplash.com/photos/igQWGqc8zHs
Ο παραδοσιακός συνδυασμός λαδιού και θαλασσινού αλατιού νικά πάντα, αλλά περιστασιακά μου αρέσει να ανακατεύω και να προσθέτω μερικές νέες γεύσεις! Ακολουθούν μερικές ιδέες:
κανέλα και πιπέρι καγιέν. Κάνουν το πιάτο γλυκό αλλά ταυτόχρονα αλμυρό και πικάντικο.
καρυκευμένο αλάτι (όπως αλάτι σκόρδου!)
σκόρδο σε σκόνη και μαύρο πιπέρι. Προσφέρουν μια αλμυρή γεύση, με μια πινελιά γλυκύτητας από την πατάτα.
Αφήστε τις γλυκοπατάτες να κρυώσουν εντελώς πριν τις βάλετε σε αεροστεγές δοχείο για να τις κρατήσετε. Οι γλυκοπατάτες μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τις γλυκοπατάτες τους κρύες, αλλά μπορείτε να τις ξαναζεσταίνετε γρήγορα σε φούρνο τοστιέρας ή κανονικό συμβατικό φούρνο για να διατηρήσετε την τραγανότητα.