ΟΙ ΠΙΟ ΚΟΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΠΕΛΩΝ

MrOferto
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα καπέλα ήταν τα πρώτα είδη ένδυσης που φορούσαν οι άνθρωποι. Μέχρι και στις μέρες μας υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ντόπιων λαών που υφαίνουν κλαδιά, ρίζες ή φύλλα από διάφορα φυτά και τα μετατρέπουν σε καλύμματα κεφαλής. Όσον αφορά τα χειμερινά καπέλα, οι ιστορίες της ανακάλυψης της τσόχας, ενός βασικού υλικού των καπέλων, είναι θρυλικές. Τρεις διαφορετικές κοινωνίες που ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει τσόχα είναι γνωστές σε εμάς:
ΟΙ ΠΙΟ ΚΟΙΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΠΕΛΩΝ


  1. Ο Άγιος Κλήμης ανακάλυψε την τσόχα όταν, ως περιπλανώμενος μοναχός, γέμισε τα σανδάλια του με ίνες λιναριού για να προστατεύσει τα πόδια του.Η υγρασία και η πίεση από τα πόδια που χτυπούσαν συμπίεσαν τις ίνες σε μια ακατέργαστη, αν και άνετη τσόχα.

  2. Τα μοκασίνια με επένδυση από γούνα είναι ο τρόπος που έμαθαν για πρώτη φορά οι ιθαγενείς της Αμερικής για την τσόχα.

  3. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έμαθαν για πρώτη φορά για την τσόχα όταν πιάστηκαν τρίχες καμήλας στα σανδάλια τους.

Η κατασκευή είτε ενός ψάθινου καπέλου είτε ενός καπέλου από τσόχα απαιτεί πολλή εργασία και πολλά διαφορετικά χέρια. Πρέπει πρώτα να κατασκευαστεί μια κουκούλα ή ένας κώνος αφού το υλικό έχει προετοιμαστεί σε διάφορες φάσεις. Από εκεί και πέρα, το μπλοκάρισμα και το φινίρισμα απαιτούν περαιτέρω εργασίες.

Τα πιο διαδεδομένα στυλ καπέλου παρουσιάζονται παρακάτω.

FLAT CAP

https://unsplash.com/photos/WdhisoP4KtE

Είναι ένα επίπεδο καπέλο με ένα μικρό, άκαμπτο χείλος μπροστά και έχει στρογγυλεμένο σχήμα. Πρωτοεμφανίστηκε τον 14ο αιώνα στη Βόρεια Αγγλία. Στην Ιρλανδία, αναφέρεται ως paddy cap, στη Σκωτία ως bunnet, στην Ουαλία ως καπέλο dai, στη Νέα Ζηλανδία ως cheese-cutter και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως driving cap.

TOP HAT

https://www.pexels.com/el-gr/photo/67603/

Στους δυτικούς κανονισμούς ενδυμασίας, το top hat είναι ένα ψηλό καπέλο με επίπεδη κορυφή για άντρες που συνήθως φοριέται με επίσημη ενδυμασία. Το Top Hat, το οποίο είναι συχνά κατασκευασμένο από μαύρο μετάξι, αλλά μπορεί να είναι και γκρι ή άσπρο, έγινε δημοφιλές στη δυτική κουλτούρα στα τέλη του 18ου αιώνα.

Μια συγκεκριμένη κοινωνικοοικονομική τάξη καλοντυμένων ανδρών συνήθιζε να αποφεύγει να εμφανιστεί στο κοινό χωρίς ένα τέτοιο καπέλο. Τα Top Hats, ωστόσο, φοριούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις αυτές τις μέρες, όπως για παράδειγμα εκδηλώσεις ιπποδρομιών στις οποίες συμμετέχουν μέλη της βασιλικής οικογένειας.

FEDORA

https://unsplash.com/photos/7a6ptA97LXA

Τα Fedora είναι καπέλα από τσόχα με μαλακό, ευρύτερο γείσο και τρεις εσοχές. Μεταξύ της δεκαετίας του 1920 και των αρχών της δεκαετίας του 1950, συνδέθηκαν εκτενώς με τους γκάνγκστερ.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, το Fedora είχε γίνει σύμβολο των hipsters και αργότερα των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ανδρών. Αναβίωσε από τις ταινίες του Χόλιγουντ όπως ο Ιντιάνα Τζόουνς και αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χειμερινά αξεσουάρ για τους άνδρες.

ΚΑΠΕΛΟ COWBOY

https://unsplash.com/photos/BF_Vxk1rHX4

Ένα καπέλο με ψηλό στέμμα και φαρδύ γείσο. Στο παρελθόν, οι καουμπόηδες και οι ήρωες των Δυτικών ήταν συνήθως αυτοί που φορούσαν αυτό το καπέλο. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία ενός γνήσιου καπέλου καουμπόι αυτές τις μέρες, με την παραδοσιακή μορφή του, το βαθουλωμένο στέμμα και το κυρτό χείλος του. Το άχυρο, το δέρμα και το βαμβάκι είναι από τα πιο κοινά υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τέτοιου είδους καπέλων.


ΚΑΠΕΛΟ PANAMA

https://pixabay.com/photos/hat-panama-hat-men-straw-brim-1062061/

Τα καλοκαιρινά καπέλα από το φοίνικα toquilla, που συναντάται συχνά στη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα στον Ισημερινό, είναι γνωστά ως PANAMA. Έχουν ανοιχτό χρώμα, αναπνέουν και έχουν σχήμα fedora ή φαρδύ γείσο.

Τον 17ο αιώνα, μια από τις κύριες βιομηχανίες του Ισημερινού ήταν η ύφανση καπέλων, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική εξαγωγή για την περιοχή σήμερα.

Επειδή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Theodore Roosevelt επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Διώρυγας του Παναμά το 1904 ενώ φορούσε ένα ψάθινο καπέλο του Ισημερινού, τα καπέλα κέρδισαν δημοτικότητα στις ΗΠΑ με το όνομα καπέλο Panama και όχι επειδή είναι από τον Παναμά (μια κοινή παρεξήγηση.

ΚΑΠΕΛΟ BOWLER

https://pixabay.com/photos/charles-ch%c3%a1plin-actor-sculpture-3521070/

Ένα κοινό σχέδιο με στρογγυλεμένη κορώνα και κοντό γείσο χαρακτηρίζει το καπέλο bowler, που συνήθως αναφέρεται ως καπέλο ντέρμπι. Το πρώτο καπέλο Bowler παραγγέλθηκε από τον Thomas Coke το 1849 από την Lock & Co. Hatters του Λονδίνου. Στο κτήμα του στο Holkham Hall, οι θηροφύλακες συνήθιζαν να ιππεύουν άλογα φορώντας καπέλα, αλλά ανακάλυψαν ότι τα κλαδιά δέντρων που κρέμονταν χαμηλά συχνά τους χτυπούσαν στο κεφάλι. Για να βοηθήσει στην προστασία των θηροφυλάκων του καθώς περιφέρονταν στο κτήμα του, ο Thomas Coke παρήγγειλε ένα καπέλο τύπου bowler με στενή εφαρμογή.

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η εργατική τάξη το υιοθέτησε ως προτιμώμενη εμφάνιση. Στα βρετανικά νησιά τον 20ο αιώνα, το καπέλο είχε φτάσει να αντιπροσωπεύει τη μεσαία και ανώτερη τάξη. Τον 20ο αιώνα, πολλοί διάσημοι άνθρωποι, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, φορούσαν το Bowler, το οποίο έκτοτε έχει γίνει μια εμβληματική εμφάνιση.

ΚΑΠΕΛΟ BASEBALL

https://pixabay.com/photos/jack-roosevelt-robinson-1493118/

Σε κάποια φάση της ζωής μας, σχεδόν όλοι μας έχουμε φορέσει ένα καπέλο του μπέιζμπολ. Το να φοράμε ένα καπέλο πριν βγούμε είναι σύνηθες, είτε κάνουμε αθλήματα, είτε κάνουμε κάμπινγκ, ψάρεμα ή απλά πηγαίνουμε μια βόλτα. Όλοι έχουν φορέσει ένα καπέλο του μπέιζμπολ, από τα μικρά παιδιά στο σχολείο μέχρι τους ηλικιωμένους.

Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το ποιος σύλλογος ήταν ο πρώτος που φόρεσε αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως καπέλο του μπέιζμπολ, αλλά σύμφωνα με ένα άρθρο της Major League Baseball, οι Brooklyn Excelsior ήταν οι πρωτοπόροι του καπέλου του μπέιζμπολ γύρω στο 1860. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο καπέλο σχεδιάστηκε για να απομακρύνει τον ιδρώτα από το πρόσωπο και τα μάτια ενός παίκτη καθώς επίσης ήταν τέλειο για την προστασία των ματιών από τον ήλιο. Αυτό το καπέλο με το γείσο γύρω από το μπροστινό μέρος έγινε γνωστό ως καπέλο τύπου Μπρούκλιν. Σύντομα, τα καπέλα με γείσο φορέθηκαν από όλες τις επαγγελματικές ομάδες μπέιζμπολ καθώς και από άλλες ομάδες και ακόμη φοριούνται.

Τα καπέλα του μπέιζμπολ έχουν ξεκάθαρα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Το καπέλο έχει κερδίσει ευρεία αναγνώριση ως ένα προϊόν που είναι τόσο casual όσο και κομψό χάρη στην υποστήριξη των fashion icons, των διασημοτήτων και των μουσικών επιτυχιών.

Ακόμη και οι γυναίκες άρχισαν να φορούν καπέλα τον 21 αιώνα τόσο για πρακτικούς όσο και για αισθητικούς λόγους. Αυτό το διαχρονικό καπέλο είναι ένα ιδανικό fashion item και πρέπει να έχει ο καθένας σήμερα.

BEANIE

https://unsplash.com/photos/gjCsD608qac

Αυτό είναι το κατάλληλο καπέλο για να κρατά την θερμοκρασία του κεφαλιού μας όταν έχει πολύ κρύο. Έρευνες έχουν δείξει ότι στο κεφάλι διαφεύγει το 80% της θερμότητας του σώματος.

Το beanie είναι ένα πλεκτό μάλλινο καπέλο που αναφέρεται επίσης ως σκουφί. Κάποτε ήταν ένα συνηθισμένο ρούχο εργασίας για εργάτες όπως συγκολλητές, μηχανικούς και άλλους εμπόρους που ήθελαν να διατηρήσουν τα μαλλιά τους πίσω, αλλά το καπέλο baseball με το εμπρόσθιο χείλος τους εμπόδιζε.

Σήμερα, τα beanie χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τη ζεστασιά που παρέχουν, αλλά και για τη μοναδική γοητεία της μόδας που συνοδεύουν και τον τρόπο που αναδεικνύουν τα καθημερινά μας ντυσίματα.


« ΤΡΕΙΣ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΦΘΟΥΝ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΨΗΤΕΣ »