Τα μήλα, αυτά τα υπέροχα φρούτα, προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες στην κουζίνα. Ανάμεσα στα αγαπημένα μας είναι σίγουρα η μηλόπιτα, που με τη γλυκύτητα και την υγρασία της μπορεί να καταπλήξει κάθε γευσιγνώστη. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τρεις συνταγές για μηλόπιτα που σίγουρα θα λατρέψετε!
1. Κλασική Μηλόπιτα με Λιωμένη Ζύμη
Υλικά:
4 μεγάλα μήλα
200 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τα μήλα, κόψτε τα σε λεπτές φέτες και περιρρίξτε τα με τον χυμό του λεμονιού.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, τη μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη ζάχαρη βανίλιας και τα αυγά.
Προσθέστε σιγά-σιγά τα ξηρά συστατικά στο μείγμα με τα αυγά και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τα μήλα στο ανάμειγμα.
Ρίξτε το μείγμα σε ένα ταψί που έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.
Η έτοιμη πίτα μπορεί να πασπαλιστεί με ζάχαρη άχνη ή να διακοσμηθεί με κρέμα όπως επιθυμείτε.
2. Μηλόπιτα με Γλάσο Καραμέλας
Υλικά:
5 μήλα
200 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
3 αυγά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
2 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Καθαρίστε τα μήλα, κόψτε τα σε μικρά κομματάκια και καραμελώστε τα με τη ζάχαρη.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη βανίλιας. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το βούτυρο, τα αυγά και την κρέμα γάλακτος.
Προσθέστε σιγά-σιγά τα ξηρά συστατικά στο μείγμα με τα αυγά και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τα καραμελωμένα μήλα στο ανάμειγμα.
Ρίξτε το μείγμα σε ένα ταψί που έχετε βουτυρώσει και αλευρώσει, και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά.
Η έτοιμη πίτα μπορεί να γίνει ακόμη πιο λαχταριστή με μια ακόμα στρώση γλάσο καραμέλας ή να σερβιριστεί με παγωτό όπως προτιμάτε.
3. Μηλόπιτα χωρίς Γλουτένη με Κέλυφος Καρύδας
Υλικά:
Για το κέλυφος:
100 γρ. αλεύρι καρύδας
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κουταλιές σούπας λιωμένο λάδι καρύδας
Για τη ζύμη:
3 μεγάλα μήλα
150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
3 αυγά
100 γρ. μέλι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μια πρέζα αλάτι
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υλικά για το κέλυφος μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Βουτυρώστε ένα ταψί με λάδι καρύδας και πασπαλίστε το με αλεύρι καρύδας.
Καθαρίστε τα μήλα, κόψτε τα σε φέτες και περιρρίξτε τα με τον χυμό του λεμονιού.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε τα αυγά, το μέλι και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τα μήλα στο ανάμειγμα.
Ρίξτε το μείγμα στο ταψί με το κέλυφος καρύδας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40-45 λεπτά.
Αφήστε την έτοιμη πίτα να κρυώσει και σερβίρετέ την.
Ελπίζουμε ότι αυτές οι συνταγές θα σας εμπνεύσουν για περισσότερες νόστιμες δημιουργίες. Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε τις δημιουργίες σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #Μηλόπιτα. Καλή όρεξη!